втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…


Синопсис сценарію ігорового повнометражного фільму заа мотивами повісті  Романа Купчинського «Заметіль»

Петро і Наталка проходять через всі пекельні кола Першої світової війни, втрачають рідних і близьких людей, наївні юнацькі ідеали, але залишаються вірними одне одному і своєму коханню.

Студент Петро Зварич і гімназистка Наталка Керницька обоє з священицьких сімей, кохають одне одного першим юнацьким коханням.

Батько Наталки – москвофіл,батько Петра – український патріот, що не заважає їм товаришувати, а дітям – кохати одне одного.

Капітан австрійської армії Опільський також закоханий в Наталку і просить у батьків її руки.

Починається Перша світова війна. Національно орієнтована частина населення Західної України сподівається,що війна прискорить створення незалежної української держави. Патріотично налаштована молодь рветься в дозволений австрійською владою легіон українських січових стрільців. Усіх їх, і Петра в тому числі, веде єдиний патріотичний порив і впевненість, що легіон з часом стане основою збройних сил незалежної української держави.

Насправді війна нікому не приносить щастя, ні нашим героям, ні  Україні.

За законами воєнного часу австрійські власті інтернують москвофіла Керницького, як потенційно небезпечного російського агента, і він безслідно і навіки зникає десь у воєнній круговерті.

За всі роки війни доля тільки один раз подарувала Наталці і Петрові коротку зустріч.

У пошуках батька Наталка підхоплює тиф, а її мати помирає, так і не знайшовши чоловіка. Петро також проходить через тиф, а відтак і через поранення.

Більшість Петрових товаришів гинуть у боях, які один за одним програють бездарні австрійські генерали. До того всього, усім стає зрозуміло, що австрійська влада і не думала  про незалежність України, а використовувала українське юнацтво просто як гарматне м'ясо. Важко поранений і розчарований Опільський закінчує життя самогубством.

Австро-угорська імперія розвалюється. Петро повертається до рідного села, де знаходить руїни батьківського дому і могилу передчасно померлої матері. До того ж, він упевнений, що Наталка загинула.

Петро готовий покінчити з цим життям, в якому святі мрії і найкращі сподівання виявляються такими ж примарними, як сонячний пил. Він іде поміж житами польовою дорогою, якою любив  колись гуляти з коханою дівчиною, а назустріч йому їдуть бричкою його Наталка і батько.

Попри усі втрати і розчарування життя все-таки варте того, щоб жити і любити його.

 

Cвітлини із сайтів: Війна і зброя та SLV SITE

Коментарі