втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Звичайна харківська історія

30.05.2020


Тритмент ігрового повнометражного фільму

Cценарій на СМ читайте тут >>>

Епізод 1

Віталій Остапчук (27) – офіцер спецслужби. Він везе батька до сільради одного з населених пунктів Харківської області. Під час подорожі між ними відбувається достатньо напружена розмова, з якої розуміло, що батько Остапчука - колишній співробітник спецслужби. Також з’ясовується напруженість відносин всередині родини: між Віталієм та його сестрою, яка переживає депресію. У сільраді батько пише заяву про отримання земельної ділянки.

Епізод 2

Геннадій Сластін (38) – дрібний підприємець, який надає послуги з ремонту та монтажу сантехніки. Сластін закінчує роботу на одному з будівельних об’єктів в центрі Харкова та з інструментами крокує до свого фургону. Він чекає в машині на узбіччі однієї з тихих вулиць центру міста, біля кафе. В машині він знімає люк у днищі, встановлює камеру над цим отвором, і по зображенню на смартфон припарковує автівку так, щоб отвір потрапив самісіньке над каналізаційним люком. Потім він знімає люк. Геннадій чекає, дивлячись на прохожих: по вулиці рідко ходять люди – компанії, пари. Раптом він бачить одинокого молодика. Сластін готується та вичікує, а потім виходить з фургону зі смартфоном в руці та звертається до молодика з проханням підказати, де він знаходиться, та застосовує електрошокер.

Потім Сластін тягне молодика до фургону, надягає на його шию петлю та душить. Коли молодий чоловік не подає ознак життя, Геннадій перевіряє пульс, і потім викидає тіло в каналізаційний люк через отвір в днищі фургону. Він закриває каналізаційний люк та, озираючись навкруги, від’їжджає. На все дійство з балкону дивиться старенька жіночка. Сластін сидить в машині розслаблений та задумливий, п’є каву.

Епізод 3

Остапчук виходить з приміщення на вулицю, сідає в машину та їде до нічного клубу. В нічному клубі він зустрічає свою коханку Ладу (25), з якою у нього неоднозначні стосунки, які важко назвати романтичними. В машині по дорозі відбувається сварка, Лада намагається зачепити та образити Віталія, і це призводить до того, що Остапчук зупиняє машину та викидає Ладу на зупинці та їде далі.

Епізод 4

Сластін проїжджає повз зупинку на якій стоїть Лада. Він зупиняє машину та виходить. Хтось підходить до Лади ззаду.

Епізод 5

Наступного ранку Остапчук, сидячі в автівці, намагається додзвонитися до Лади, але її телефон виключений. Тим часом в машину сідає Середа (32) – підприємець, що постачає мідний дріт на державне підприємство. Середа передає Остапчуку конверт з грошима – хабар за лобіювання інтересів на підприємстві. Андрій бідкається на те, що йому стало складно працювати останнім часом та просить Віталія вплинути на керівництво заводу відносно підняття цін.

Епізод 6

Сластін зустрічається зі своєю колишньою дружиною – Мариною (33), і наполягає на зустрічі з донькою. Між ними відбувається з’ясування стосунків, і Марина відмовляє Сластіну у відновлені відносин з донькою.

Епізод 7

Остапчук заходить до кабінету, де просить одного з колег (Славік, 23) прослідкувати пересування та вхідні-вихідні дзвінки з телефону Лади. Потім Остапчук заходить до кабінету свого начальника – Тюріна. Тюрін ставить Остапчуку задачу – перевірити інформацію про підготовку замаху на офіцеру військової розвідки. Свідок перебуває на лікуванні в психіатричній лікарні. Остапчук упирається, оскільки це не його напрямок роботи. Натомість Тюрін пригадує Остапчуку провал на тендері на залізниці.

Епізод 8

Остапчук в своєму кабінеті доводить колегам, що на цьому тижні у них з’явилась пріоритетна справа.

До кабінету входить Славік та дає інформацію про дзвінки та переміщення Лади за останню добу. Остапчук розуміє, що Лада мертва, і вона загинула на тій зупинці, де він її залишив. Він дає вказівку одному з підлеглих отримати інформацію з МВС про смерті дівчат, які відповідають зовнішності Лади, за останню добу та їде на зустріч.

Епізод 9

Сластін проїжджає на своєму фургоні біля місця передостаннього злочину. Заходить до кафе, замовляє каву на літньому майданчику. Його увага прикута до каналізаційного люку поблизу.

Епізод 10

Остапчук зустрічається з антикорупційним активістом (Зленко, 44) на трибунах хокейної арени під час тренування хокейної команди. Остапчук розказує Зленку про те, що його управлінням отримана команда зверху припинити будь-які розробки відносно «сучого пса» та його оточення, а всі матеріали передати в Київ. Але Остапчук зробив копії файлів та фото документів та записав їх на флешку, яку передає Зленку. Зленко питає про мотиви такого вчинку, на що отримає відповідь, яка розкриває бачення Остапчука на розвиток подій в державі.

Під час розмови у Остапчук дзвонить телефон: його колега повідомляє, що труп дівчини зі схожою зовнішністю знаходиться в морзі медкомплексу.

Епізод 11

Сластін підключає точки на будівельному об’єкті і випадково чує, як один з будівельників розповідає про вбивство на зупинці.

Епізод 12

Остапчук їде до моргу, опізнає Ладу. Він забирає труп Лади та везе його до крематорію. Крематорій зачинено, до Остапчук виходить сторож. Остапчук вимагає викликати кочегара. Остапчук їде за кочегаром додому та привозить його в крематорій. В крематорії сторож, кочегар та Остапчук спалюють труп Лади.

Остапчук приїжджає додому та заварює на кухні чай. Він напружений та стоїть навпроти вікна. На кухню заходить його дружина – Юлія (25). Юлія питається про справи Остапчука, який коротко відповідає, що в нього все гаразд, даючи зрозуміти, що він не буде посвящати Юлю у свої справи. Юля питається, чи викликав Остапчук сантехніка, щоб полагодити водогін на кухні, на що Остапчук дає ствердну відповідь.

Епізод 13

Сластін приїжджає за викликом та входить до квартири. Двері відчиняє Юля – дружина Остапчука. До Юлі підбігає її дочка – Настя (4). Сластін йде на кухню та починає ремонтувати злив під мийкою.

Сластін закінчує ремонт. Юля сидить в дитячій кімнаті з дитиною та грається. Раптом лунає дзвоник в двері. Юля підіймається та бачить в дверях кімнати Сластіна. Юля лякається та намагається рукою взяти руку Насті. Сластін спокійно дивиться на переляк Юлі та каже, що він закінчив роботу. Юля відкриває двері: на порозі сусідка з дитиною. Юля вмовляє сусідку зайти. Вона приймає роботу у Сластіна та розраховується з ним. Сластін йде.

Епізод 14

Остапчук заходить в кінотеатр Боммер, купує квиток та йде довгими коридорами. В глядацькому залі він зустрічається з Вирастюком – високопосадовцем МВС. Остапчук зливає Вирастюку інформацію про Андрія – постачальника мідного дроту. Взамін Вирастюк надає інформацію про компанію, що всупереч інтересам Остапчука виграла тендер на Південній залізниці, але Остапчук цікавить не це, а надійна людина в Київському райвідділку поліції, показуючи те, що він не збирається зациклюватись на цьому питанні та мститись.

Епізод 15

Сластін знаходиться в привокзальному генделику. Він спілкується з двома постійними відвідувачами. Сластін п’є каву, але пригощає нових знайомих випивкою. Сластін майже не розмовляє, проте слухає та спостерігає. Раптом за сусіднім столом починається сварка. Один з відвідувачів (Карбід) вимагає, щоб його приятель купив йому випивку, оскільки він пригощав другого. Другий відмовляється і каже, що Карбід пригостив лише однією чаркою, тоді як він, другий, вже пригостив трьома чарками. Сварка переходить в бійку на виході з генделика. Карбід забирає у побитого телефон та гроші та йде на узбіччя дороги, намагаючись спіймати таксі. Сластін сідає за кермо свого фургону, проїжджає повз Карбіда, зупиняється та слідкує за Карбідом через дзеркало заднього виду.

Врешті Карбід зупиняє таксі, сідає в машину, яка від’їжджає. Сластін їде за таксі по нічному місту. Таксі зупиняється на узбіччі дороги в районі селища Артема. Сластін зупиняється та вискакує з фургону, прихвативши з собою мотузку та переслідуючи Карбіда темними вулицями району. Карбід прискорюється, а потім різко розвертається та прямує назустріч Сластіну та б’є його в обличчя. Сластін втрачає свідомість.

Епізод 16

Остапчук зустрічається з Валерою – опером з Київського райвідділку поліції, з яким його звів Вирастюк. Валера ділиться інформацією, яка йому відома: вказує на те, що жертва була пограбована, що при ній не знайшли мобільний, і що можливо вичислити вбивцю, який, ймовірно, і забрав телефон, якщо встановити ім’я жертви, номер телефону та IMEI. Остапчук достає роздруківку з розмовами Лади, де вказано IMEI апарату. Валера дає Остапчуку диск з записом з камер відеоспостереженя на перехрестях.

Епізод 17

Сластін прокидається зв’язаний на підлозі в підвалі дому. По підлозі бігають щури. Сластін намагається встати та розв’язатись, але у нього нічого не виходить.

Епізод 18

Остапчук відвідує психіатричну лікарню. В приймальні директора лікарні він бачить настінний календар Контори. Він зустрічається зі свідком - Архіповим. Архіпов повідомляє, що один з його знайомих – Ротор, якось по накурці хвастався, що на нього вийшли ФСБешники та замовили вбивство офіцера військової розвідки, і обіцяли добре заплатити. За надання важливої інформації Архіпов просить посприяти тому, щоб його випустили з лікарні. Остапчук розпитує лікаря (Виготський), чи можна вірити Архіпову. Виготський зауважує, що психічнохворим вірити неможна, бо, навіть, якщо вони і самі вірять в те, що говорять, це не означає, що так є насправді. Остапчук сумнівається, що Архіпов психічнохворий. В свою чергу, Виготський сумнівається в тому, що Остапчук психічно здоровий, і переконує Остапчука в тому, що Архіпов психічнохворий.

Епізод 19

Сластін сидить на підлозі в підвалі. Відчиняються двері та в обличчя Сластіну світить яскраве світло. В приміщення заходить Карбід та починає допит. Сластін ігнорує запитання і Карбід починає застосовувати електрошокер.

Епізод 20

В Кабінет Валери входить Сергій та доповідає інформацію, що стала йому відомою на радіоринку. Йому вдалось встановити особу, яка продала телефон торгівцям. Це добре відома карному розшуку «гордість Салтівки» - Валька Тютюнник.

Остапчук їде до квартири, де мешкає Архіпов та зустрічається з матір’ю Архіпова. У розмові з нею він розуміє, що Архіпов казав правду відносно обставин, за яких він потрапив у психіатричну лікарню, а разом з тим і те, що історія про Ротора теж правдива.

Остапчук телефонує Валері, який розказує, що телефон знайшли у торговців вживаними телефонами на Героїв Праці, взяли прикмети жінки яка принесла телефон, переглянули записи камер спостереження, встановили її особу. Її зараз немає вдома, але за її квартирою встановили цілодобове чергування. Остапчук просить назвати адресу та повідомити йому, коли вона з’явиться.

Епізод 21

Карбід сідає за кермо фургону Сластіна, кладе мотузку та електрошокер в бардачок та рушає. Біля метро Карбід підбирає свою знайому – Вальку. З нею вони їдуть додому до Карбіду. Карбід живе з мамою, яка свариться з приводу приходу гостей. Ані Карбід, ані Валька не зважають на це. Перед тим, як сісти за стіл Карбід пропонує Вальці спуститись до підвалу за огірками, мовляв, він їй покаже дещо цікаве. Карбід і Валька заходять до підвалу, і Карбід показує Вальці Сластіна, кажучи, що це його раб, перевихованням якого він займається. Валька просить Карбіда дозволу ударити Сластіна. Карбід дозволяє, і Валька б’є з ноги Сластіна. Це тішить Вальку. Карбід бере 3-літрову банку огірків та вони йдуть. Сластін лежить на підлозі та починає плакати.

Епізод 22

Остапчук ввечері сидить у своєму кабінеті та передивляється відео з камер відеоспостереження та записує хронометраж подій на схемі. На відео він бачить свою автівку, фургон Сластіна та таксі. Хронометраж проїзду між перехрестями відрізняється: фургон значно затримався. Остапчук звіряє номер телефону сантехніка, якого він викликав додому і номером телефону, зазначеним на борті фургону. Номер збігається. Тим часом Остапчуку телефонує Юля і питає де він та нагадує, що сьогодні у них була запланована зустріч з друзями, і що вони вже їдуть в лаунж, де і будуть його чекати.

Епізод 23

Остапчук, Юля та сімейна пара їхніх друзів – Стас та Наталя відпочивають у лаунжі. Компанія випиває та курить кальян. Наталя та Юля йдуть до вбиральні, де Наталя вживає кокаїн та пропонує Юлі. На виході з лаунжу Остапчука кличе чоловік за барною стійкою. Це – Середа, постачальник мідного дроту на завод. Середа розказує про свої негаразди, що трапились останнім часом і висловлює підозру, що все це – діло рук самого Остапчука. Остапчук пропонує випити та поговорити. Під час розмови Остапчук б’є Середу обличчям об барну стійку, а потім пляшкою ламає йому кість руки. Приїжджає поліція, Остапчук дає свідчення та звинувачує Середу в переслідуванні на підґрунті професійної діяльності. Покаліченого Середу виводять в кайданках та везуть у райвідділок.

Епізод 24

Остапчук проводить нараду у відділі. Та з’ясовує всі подробиці, пов’язані зі справою про замах на офіцера військової розвідки. З’ясовується, що мати дійсно подала позов про визнання Архіпова недієздатним. Ротор зник. Дружина Ротора подала у розшук. Даних про загибель або виїзд за кордон немає. Висуваються версії, що його прибрали ФСБешники, або розвідник вийшов на нього раніше, ніж Ротор на розвідника, або Ротор зрозумів, наскільки все серйозно, та заліг на дно. Остапчук наказує провести обшук у квартирі Ротора.

 Епізод 25

Остапчуку телефонує Валера і каже, що підозрювана щойно приїхала додому. Також Валера каже, що йому принесли диск з записом з камери відеоспостереження з тютюнового кіоску навпроти зупинки, де вбили Ладу. Остапчук відповідає, що забере диск потім та просить дати команду його дочекатись і не затримувати підозрювану без нього. Він вибігає на вулицю та сідає за кермо. Остапчук під’їжджає до хрущовки. На узбіччі він бачить фургон Сластіна. Остапчук виходить з машини, з іншої машини виходять оперативники. Остапчук питає, чи приїхала підозрювана на цьому фургоні, на що отримує ствердну відповідь.

Епізод 26

Сластін зіштовхує зі стелажу банку огірків. Банка розбивається. Сластін підповзає до уламків скла. Намацує в уламок, поранюючи собі долоні. Долонями в крові, тримаючи уламок скла, він намагається розрізати мотузку на руках, а потім на ногах.

Відкриваються двері в підвал. З фонариком заходить мати Карбіда. Сластін б’є мати банкою по голові та вибігає на вулицю. Він бачить калюжу та починає з неї пити.

Остапчук, Леонід, Валера, Сергій, Карбід та Валька під’їжджають до дому Карбіда, спускаються в підвал та нікого там не знаходять. Валера вважає, що Карбід надурив їх заради спроби втечі.

Епізод 27

Остапчук під’їжджає до дома кочегара крематорію – Віктора. На задньому сидінні в нього сидять Валька та Карбід з мішками на головах. Віктор сідає в машину та питається, кого на цей раз треба спалювати. Коли Віктор розуміє, що доведеться спалювати живих людей, він відмовляється це робити. Валька розуміє, що мова йде про них з Карбідом, вона починає волати та смикатись. Карбід накидається на Остапчука та намагається задушити його кайданками.

Машина в’їжджає в кювет. З машини вилізає Остапчук та витягує з заднього сидіння Карбіда та пристрелює його на місці. Потім Остапчук витягує з автівки Вальку та також пристрілює на місці. Віктор і Остапчук тягнуть по лісу тіла Вальки та Карбіда. В крематорії тіла Карбіда та Вальки спалюють. Остапчук дістає з гаманця всі гроші та, не перераховуючи, віддає їх Віктору.

Епізод 28

Остапчук заходить до кабінету Тюріна та доповідає по справі про замах на розвідника. Він доповідає, що в результаті обшуку у квартирі підозрюваного знайшли прилипаючі міни, детонуючий шнур, капсулі, детонатори та незареєстрований ані в українській, ані в російській базі пістолет Макарова. Це все свідчить про достовірність інформації, яку надав Архіпов. Остапчук просить Тюрина подзвонити директору лікарні, щоб той посприяв звільненню Архіпова.

Епізод 29

В супермаркеті Юля, Настя та Остапчук роблять покупки. Там же робить покупки Сластін. Він впізнає Юлю та намагається привітатися на відстані, але Юля не дивиться в його сторону, зате це помічає Остапчук, який зустрічається з Сластіним поглядами. Вони мовчки розходяться в різні сторони.

Епізод 30

Валера наводить порядок у себе в столі. Йому на очі попадає диск без підпису в конверті. Валера не розуміє, що це за диск та вставляє його в сіді-ром, щоб подивитись. Це запис з камери відео-спостереження тютюнового кіоску.

Епізод 31

(події в ніч вбивства Лади) Сластін виходить з фургону, прихвативши з собою мотузку. Він виходить на тротуар та йде в бік зупинки. Раптом Сластін бачить чоловічу статуру, яка йде йому на зустріч. Чоловік зупиняється біля зупинки та йде до Лади. Лада озирається, а чоловік б’є її кулаком в обличчя. Лада падає, чоловік тягне її на лавочку в павільйоні на зупинці та душить. За його спиною стоїть Сластін та спостерігає все це. Потім чоловік знімає труси з Лади та починає її ґвалтувати. Сластін підходить ззаду починає душити чоловіка. Потім Сластін знімає решітку лівневої каналізації та кидає в отвір тіло чоловіка. В цей час до зупинки під’їжджає таксі та пригальмовує. Сластін зупиняється та дивиться на таксі. Таксі набирає швидкість та зникає. Сластін закриває лівневу каналізацію решіткою та йде до фургону по нічній дорозі.

Коментарі