втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

18 липня в Одеському академічному театрі музичної комедії відбулась урочиста церемонія закриття 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Власником Головного призу ОМКФ — Ґран-прі за результатами глядацького голосування — став турецький фільм «Мустанґ» Деніз Ґамзе Ерґювен.

Також Міжнародне журі на чолі з Жан Лабрюн назвало імена призерів у категоріях Найкращий фільм, Найкращий режисер і Найкраща акторська робота. Єву Нейман нагородили Золотим Дюком за картину «Пісня пісень» у категоріях Найкращий український повнометражний фільм і Найкращий фільм Міжнародної конкурсної програми за версією журі. Український кінематографіст Мирослав Слабошпицький вручив американському режисерові Даррену Аронофскі почесний Золотий Дюк за внесок у кіномистецтво.

Перед врученням нагороди найкращому українському повнометражному фільму, журі Національної конкурсної програми призвало підтримати українського режисера Олега Сенцова, який уже більше року тримається ФСБ Росії за обвинуваченням у тероризмі. Член журі міжнародного конкурсу Даріуш Яблонський від імені Європейської академії й міжнародної кіноспільноти звернувся зі сцени до Владіміра Путіна із закликом звільнити Олега Сенцова негайно. Його підтримав російський колега, член журі національної конкурсної програми режисер Алєксєй Фєдорченко.

Найкращим українським повнометражним фільмом національної конкурсної програми була визнана картина «Пісня Пісень» Єви Нейман. Статуетку «Золотий Дюк» і грошовий приз у розмірі 50 тисяч гривень переможцеві вручив член журі Національного конкурсу - ірландець Річард Кук. «Мені й усій знімальній групі фільму важливе визнання саме в цьому місті. Мені дуже подобається пам'ятник Дюка в Одесі і я ще навіть не встигнула подумати, що тепер він буде стояти в мене вдома» — подякувала за нагороду Єва Нейман. 

Спеціальний диплом журі Національного конкурсу дістався Остап Костюку, авторові документальної стрічки «Жива Ватра».

Єву Нейман також відзначило журі Міжнародної конкурсної програми, назвавши її «Пісню пісень» кращим фільмом міжнародного конкурсу й нагородивши грошовим призом у розмірі 4 000 євро.

Переможцем у номінації Найраща режисура (2 000 євро) стала туркиня Деніз Ґамзе Ерґювен за свою дебютну стрічку «Мустанґ». Призом за найкращу акторську роботу (1 000 євро) удостоїли виконавицю головної ролі у фільмі «Людина у стіні» — ізраїльську акторку Тамар Алкан. 

Журі також зробило два особливі згадування: Алєксєю Фєдорченко, режисерові «Ангелів революції» за «прекрасне втілення російського авангарду» і Сіро Герра, режисерові фільму «Обійми змії» «за неймовірну суміш подорожі амазонськими джунглями й пошуку відповідей на вічні питання».

Ґран-прі 6-го ОМКФ — статуетка «Золотий Дюк» і грошова винагорода в розмірі 6 000 євро — за результатами глядацького голосування був присуджений Деніз Ґамзе Ерґювен за фільм «Мустанґ». Режисер фільму й виконавиця однієї з головних ролей піднялися на сцену для одержання нагороди з рук президента фестивалю Вікторії Тігіпко. «Мустанґ — це фільм про те, як бути жінкою в Туреччині, на цю тему зараз ведеться багато дискусій. Я рада, що в цій картині не побоялася зіграти молода відважна дівчина, яка зараз стоїть зі мною на цій сцені. Для неї це тільки початок» — відзначила переможець 6-го ОМКФ Деніз Ґамзе Ерґювен.

***

17 липня у Фестивальному палаці ОМКФ назвали імена призерів Національного конкурсу 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю. 
 
Найкращим фільмом національної конкурсної програми в секції короткого метра стала картина Марини Степанської «Чоловіча робота» за «прекрасне почуття кінематографічної матерії й органічну гру акторів». Приз за Найкращу акторську роботу одержав акторський дует фільму Катерини Горностай «Віддалік» — Вікторія Миронюк і Андрій Палатний. Журі національної конкурсної програми також відзначило спеціальним дипломом дебютну документальну роботу Михайла Москаленко — фільм «Стіна». 
 
Одностайною ухвалою експертного журі був визначений найкращий проект продюсерского Пітчинґу в рамках секції Film Industry Office — їм став дебютний повний метр режисера Максима Ксьонди «Танк». Це вже друга нагорода ОМКФ для Максима Ксьонди, в 2013 році його робота «Дорога» одержала «Дюка» як найкращий короткометражний фільм національного конкурсу.
 
Крім того, були названі найкращі фільми Національної конкурсної програми за версією Журі Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI): кращий повнометражний фільм — документальна стрічка Кшиштофа Копчиньского «Дибук. Історія мандрівних душ» і найкращий короткометражний фільм — «Син», учасника Сценарної Майстерні Пилипа Сотниченка.  
 
Офіційний авіаперевізник кінофестивалю авіакомпанія «Міжнародні Авіалінії України» (МАУ) обрала найкращий проект, представлений у рамках Work in Progress — «Бранці» режисера Володимира Тихого. 

Коментарі