втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Володимир ВойтенкоАК    

Вночі з 1 на 2 грудня о 00:25 на телеканалі «1+1» дивіться програму «Арґумент-кіно» і третій із семи Альманахів українських короткометражних фільмів.

Чотири короткі стрічки – чотири драматичні історії, зафільмовані трьома різними режисерами.

Дві свої стрічки, створені в рамках двох короткометражних проектів «Мудаки. Арабески» та «Україно, goodbye!» представить їх автор, сценарист і режисер Мирослав Слабошпицький. Розмова з Мирославом у студії точитиметься про його мистецький світогляд, про кіно, про роботу над повнометражним дебютом «Плем’я» й безпосередньо про два його фільми, що демонструватимуться – «Глухота» і «Ядерні відходи».

Важливо зауважити, що ці фільми мають блискучу світову фестивальну долю. Як іще одна короткометражна стрічка Мирослава Слабошпицького, що називається «Діагноз», «Глухота» брала участь у конкурсній програмі поважного Берлінського міжнародного кінофоруму, а також отримала престижний приз журі на швейцарському фестивалі в місті Вінетурі та була визнана найкращим українським короткометражним фільмом 2011 року на київській «Молодості».


«Глухота»

Своєю чергою, «Ядерні відходи», що цілком фільмувалися в Чорнобильській зоні відчуження, вдостоєні «Срібного леопарда майбутнього» на 65-му, одному з найстарших у світі кінофорумів категорії «А», у швейцарському місті Локарно.

Приз вручається у програмі, де представлені короткометражки з усього світу, найперспективнішому молодому кінорежисерові. А ще «Ядерні відходи» тріумфували на 21-му Відкритому фестивалі кіна країн СНД, Латвії, Литви та Естонії «Кіношок», що він проходить у російському місті Анапа – Ґран-прі в короткометражному конкурсі.


«Ядерні відходи»

Також ця стрічка Мирослава Слабошпицького удостоєна «Золотої медалі» на міжнародному фестивалі, що проводиться у сербській столиці Бєлґраді... Зрештою, «Ядерні відходи»  цього року – вперше за всю історію українського кінематографа – номіновані на приз Європейської кіноакадемії, відповідно, в категорії короткометражних картин.

Окрім двох фільмів Мирослава Слабошпицького у програмі демонструватимуться ще дві короткометражки, що увійшли до незалежного й фактично позабюджетного проекту фільмів із назвою «Мудаки. Арабески».

Так, шестихвилинна стрічка Вікторія Нестеренко «Тато» розповідає історію людини, яка загубилася не просто в щоденній рутині, а часі власного життя.  

«Тато»


«Душа в душу»

Тим часом Олександр Постоленко, що він є одним із акторів популярного одеського комічного гурту, власне, вже цілого театру «Маски-шоу», розкривається як режисер із несподіваною екзистенційною сатиричною драмою «Душа в душу». У цій десятихвилинній картині головну та єдину роль виконує знаний одеський поет, прозаїк і драматург Сергій Четвертков. Той самий Четвертков, який писав сценарії до фільмів Кіри Муратової «Лист в Америку», «Три історії» та «Настроювач», а також виконав низку ролей у її картинах.

 «Душа в душу» – це розповідь безхатька-інтелектуала про дивні стосунки зі своєю дружиною, зафільмовані ним на знайдений на смітнику мобільний телефон... 

Коментарі