втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

На 4 Одеському міжнародному кінофестивалі, що тривав від 12 до 20 липня 2013 року, фільми змагалися у трьох програмах – міжнародний повнометражний конкурс, український національний повнометражний конкурс та український національний короткометражний конкурс (загальна офіційна назва двох останніх – Українська національна кінопремія).

Журі Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) на Одеському МКФ визначили найкращі фільми українського національного конкурсу, вдостоївши їх своїми престижними нагородами. Лавреатами стали повнометражна стрічка Валентина Васяновича «Креденс» (критичний відгук читайте тут >>) за «акцентування проблем сучасності з гумором», і короткометражна картина «Уроки української» Руслана Батицького, яка «вразила журі своєю жахливою красою і кінематографічної потужністю». Сценарії до обох фільмів свого часу були вперше оприлюднені й обговорені на СМ.


"Креденс"

Поряд із цими двома фільмами за Українську національну премію в Одесі змагалися ще три короткометражні картини, сценарії яких друкувалися й дискутувалися перед екранізацією у Сценарній Майстерні; це «Помин» Ірини Цілик, «Перший крок у хмарах» Аліни Горлової та «Побачення» Євгена Матвієнка і його співсценариста Івана Тімшина. Прикметно, що короткометражний фільм «Дорога» режисера Максима Ксьонди за сценарієм Івана Тімшина на фестивалі удостоєний «Золотого Дюка» як найкращий у своїй категорії.

Також у короткометражній конкурсній програмі ОМКФ змагалися ще два фільми учасників Сценарної Майстерні – «Ядерні відходи» (стрічка з проекту «Україно, goodbye!») Мирослава Слабошпицького та дипломна робота «Обійми» Філіпа Сотниченка. А ще в програмі українських ґала-прем'єр було показано неігрову стрічку учасника СМ Олександра Балагури "Табір".

Коментарі