втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

Картина «Ядерні відходи» сценариста й режисера Мирослава Слабошпицького, що є учасником «Сценарної майстерні, стала першою за всю історію українського кінематографа стрічкою, яка отримала номінацію на приз Європейської кіноакадемії (EFA) в категорії «Найкращий короткометражний фільм».

Зафільмована у Чорнобильській зоні 24-хвилинна кінострічка 16 червня була номінована на міжнародному кінофестивалі в норвезькому місті Ґрімстаді. Цей кінофорум, поряд із Берлінале, фестами в Роттердамомі, Локарні, Венеції та іншими входить до елітного клубу 15 міжнародних кінофорумів, акредитованих Європейською кіноакадемією для висунення фільмів на здобуття тієї чи тієї нагороди EFA.

Як повідомляє сайт фестивалю, «Журі високо поцінувало потужне авторське висловлювання й порівняння, як обходяться з радіоактивними відходами, із загубленими людськими життями. Створені автором екранні образи викликають захоплення фільмом, що той ідеально описує ядерну природу – середовище, вороже для всього живого. У фільмі показане місце, де люди замовкають. Історія рухається сама собою, повільним, механічним темпом, і все це стає ілюстрацією відчуження людської душі».

Серед решти 15 фільмів, з якими «Ядерні відходи» змагатимуться за нагороду Європейської кіноакадемії, – короткометражка режисера Сергія Лозниці «Лист», цього разу російського виробництва, яка виграла номінацію на кінофестивалі в Кракові.  

Нагадаємо, що на рахунку стрічки «Ядерні відходи» є вже кілька престижних нагород, в тім числі – «Срібний леопард майбутнього» МКФ у Локарні, Ґран-прі фестивалю «Кіношок» та «Золота медаль» Бєлґрадського МКФ.

Цьогорічні призери Європейської кіноакадемії стануть відомі на церемонії нагородження, котра пройде у Берліні в грудні 2013 року.


Мирослав Слабошпицький у Локарні

«Ядерні відходи» є камерною історією про чоловіка й жінку, які працюють у зоні відчуження. Фільм, продюсерами якого виступили Володимир Тихий, Ігор Савиченко й Денис Іванов, є частиною короткометражного лабораторного проекту «Україно, goodbye!» і входить до складу однойменного кіноальманаху, створеного під егідою компанії «Артхаус Трафік», і котрий стартував у листопаді 2012-го в українському кінотеатральному прокаті. У липні «Ядерні відходи» можан буде побачити в Українській конкурсній програмі 4 Одеського міжнародного кінофестивалю.

За офіційною інформацією

Коментарі