втілене

  • «Кров’янка»

    Короткометражний ігровий фільм режисера й сценариста Аркадія Непиталюка «Кров’янка» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Сказ»

    Короткометражний ігровий фільм режисерки й сценаристки Марисі Нікітюк та співсценариста Дмитра Сухолиткого-Собчука «Сказ» (2016) за однойменним сценарієм…

  • «Перед виборами»

    Короткометражний ігровий фільм режисера Володимира Адамчо «Перед виборами» (2016) за однойменним сценарієм Олександра Геревича…

АРҐУМЕНТ-КІНО

Вночі з 3 на 4 квітня о 00:30 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» – ігровий повнометражний фільм українського режисера Леоніда Осики «Дід лівого крайнього» (1973), де головну роль зіграв блискучий український комедійний актор Микола Яковченко. Також у програмі – кінотеатральні прем’єри та кінокалендар тижня.

Стрічка «Дід лівого крайнього», що її на Кіностудії ім. Олександра Довженка створив видатний кінорежисер Леонід Осика, – це фільм-освідчення в любові великому українському комічному акторові Миколі Яковченку.

Яковченко в картині виконує роль діда Трохима Бессараба, що той усе життя пропрацював маляром. Він має велику родину. Всі його діти знайшли гідне місце в житті. Пишається дід і своїм старшим онуком, гравцем футбольної команди, лівим крайнім. Тепер Трохим ­– пенсіонер, але відпочивати він не збирається. Дід починає шукати, де подіти свою невгамовну, не зважаючи на вік, енергію…

Микола Яковченко народився 1900 року в Прилуках, а помер незадовго після виходу на екрани «Діда лівого крайнього», вже наступного 1974-го.

Блискучий актор, що прославив сцену Київського театру ім. Івана Франка і став комедійною перлиною українського кінематографа. Його ролі зазвичай епізодичні, але такі, що за неймовірною виразністю часом були варті й головних. Згадати хоча б «Королеву бензоколонки» чи «За двома зайцями».

Сергій Параджанов бачив у Яковченкові українського Чарлі Чапліна. А сам актор вважав для себе за взірець блискучого французького коміка Фернанделя, портрет якого висів у його робочому кабінеті.

Прикметно, що режисер Іван Пир’єв, коли Яковченко спробував накласти якийсь особливий ґрим для ролі, буквально вигукнув: «Миколо, таку фізіономію, як у тебе, Бог дає один раз на сто років, та й то на Великдень. Не псуй!» 

У фільмі «Дід лівого крайнього», окрім Миколи Яковченка, зайняте ґроно чудових укрвїнських акторів: Костянтин Степанков, Борислав Брондуков, Антоніна Лефтій, Василь Симчич та ін.

Коментарі